Születéskor várható átlagos élettartam (Nők)

Születéskor várható átlagos élettartam (Nők)

A hazai várható élettartam nőknél (79.6 év) Európán belül még mindig hátul kullog.

Ami igazán érdekes az a nemek élettartami közti igen eltérő különbség. Nálunk ez az érték 6-7 év (férfiak 73,1 nők 79,6), a Balti-államokban közel 10 év, Hollandiában ugyanakkor mindössze 3 év. Hasonló eltérés látszik Magyarországon belül a gazdagabb, magasabban iskolázott régiók (p. Budapest férfiak 75 év, nők 80 év) és a szegényebb vidéki régiók között is (férfiak 70 év, nők 78 év). Minél fejlettebb egy régió annál kisebb a különbség.

Az eltérés majdnem teljesen a férfiak várható életkorának szélsőséges eltéréséből adódik, vagyis sokkal szélesebb sávban szóródnak az adatok mint a nők esetében. Összességében az látszik, hogy nem csak általánosságban van csak gond Magyarországon a halandósági mutatókkal, hanem a középkorú férfiak kiugróan magas halálozási rátája rontja le kifejezetten az átlagot.

Az adatok szerint a férfiak jobban ki vannak szolgáltatva ennek a betegségnek mint a nők. A férfiak esetében a tüdő-, a nőknél a mellrák a leghalálosabb. A leggyakoribb fatális daganattípus a tüdőrák.

A rák ellen számos ponton, szervezetten és koncentráltan kell és lehet felvenni a küzdelmet. A rákos megbetegedések egyharmadát ugyanis meg lehet előzni, és több mint felét meg lehet gyógyítani vagy kordában lehet tartani. Az emlőszűrés hatékonyabbá tételével 30-35 százalékkal lehetne csökkenteni a halálozások számát, a méhnyakrák-megbetegedéseknél 80 százalékos javulást is el lehetne elérni. Finnországban például a szűrésben részt vett nők közül méhnyakrákban egyetlenegy ember sem halt meg.

A probléma gyökere viszont leginkább az életmódban keresendő. Elmondható, hogy azokban az országban élnek a legtovább az emberek, ahol a lakosság iskolázottsága és ebből adódó egészségügyi tudatossága magasabb és figyelnek az egészségük megőrzésére, táplálkozásra, sportolásra vagy éppen a dohányzás elkerülésére. Nem véletlen, hogy az oktatás finanszírozása messze a legjobban megtérülő állami befektetés, mivel nem csak a lakosság versenyképességét és anyagi körülményeit javítja, de jelentősen növeli az egészségügyi tudatosságot is.

https://www.facebook.com/219747492309273/photos/a.225233438427345/877895889827760/