Születéskor várható átlagos élettartam (férfiak)

Születéskor várható átlagos élettartam

Azokban az országban élnek a legtovább az emberek, ahol a lakosság anyagi körülményei, iskolázottsága és ebből adódó egészségügyi tudatossága magasabb és figyelnek az egészségük megőrzésére, táplálkozásra, sportolásra vagy éppen a dohányzás elkerülésére. Hasonlóan fontos táplálkozási kultúra, valamint a megfelelő egészségügyi rendszer, különösen a megelőzés így például a szűrések hozzáférhetősége és gyakorisága.

Fontos viszont megemlíteni, hogy az oktatás finanszírozása minden tanulmány szerint messze a legjobban megtérülő állami befektetés, mivel nem csak a lakosság versenyképességét és anyagi körülményeit javítja, de jelentősen csökkenti az egészségügyi és más ellátó rendszerekre való támaszkodás igényét, ezzel csökkentve azok terhét is. Az oktatásba fektetett minden forint tehát kizárólag egészségügyi szempontból is jobban megtérül mint akár magának az egészségügynek a fejlesztése vagy éppen a sportok, versenysportok támogatása.

A legmegbízhatóbb nemzetközi statisztika, a WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) adatai szerint a világon az átlagos születéskor várható élettartam férfiaknál 71 év. Magyarországon – a fejlett országok között messze lemaradva – mindössze 73 év az átlagéletkor a férfiak között. Ez alatta van az Európai átlagnak (75 év) és Banglades, Libanon, Tunézia áll velünk azonos helyen.

https://www.facebook.com/219747492309273/photos/a.225233438427345/875091290108220/