Mit adnak a Magyarok a világnak valójában?

Mit adnak a Magyarok a világnak valójában?

Bár a magyar nemzeti identitásban nincs meghatározó szerepe a gép- és elektronikai iparnak vagy éppen a járműgyártásnak, a Magyarok elsősorban nem paprikát, bort, libamájat adnak a világnak, hanem autóipari és elektronikai összeszerelő üzemek termékeit. Ezekre akár büszkék is lehetnénk. Csakhogy, ezt az exportot valójában multinacionális cégek adják.

Amikor Magyarországon összeszerelnek egy német autót és azt exportálják akkor az exportban az autó teljes értékét számolják el, azaz a magyar export és a magyar GDP is sok millió forinttal nő. Eközben viszont a hazai gazdaság részesedése csupán a sokmilliós összeg töredékét adó magyar munkabér lesz.

Két ország azonos GDP-vel, de más összetételű export-al és eltérő hazai hozzáadott értékkel tehát egészen különböző életszínvonalat is jelenthet a két ország állampolgárainak.

Csalóka tehát a magyar GDP vagy éppen a magyar felsőosztály látványos növekedése is. A magyar GDP emelkedése multinacionális cégek és azok anyaországainak gazdagodását jelentik leginkább. A magyar felsőosztály pedig, mivel meghatározó exportteljesítmény nélkül és helyette állami megrendelésekből ért el nagy növekedést és gazdagodott meg, valójában csak a közös tortából hasított ki magának még nagyobb szeletet a többiek kárára, de eközben a torta méretét sajnos nem növelte érdemben.

https://www.facebook.com/219747492309273/photos/a.225233438427345/900547697562579/