Magyarország legfontosabb partnerei a szolgáltatás külkereskedelemben

Magyarország legfontosabb partnerei a szolgáltatás külkereskedelemben

Nagyon leegyszerűsítve egy ország annál gazdagabb más országokhoz képest minél több olyan dolgot állít elő amire másoknak szüksége van, vagyis minél többet exportál.

Magyarországon gyakran elhangzik, hogy milyen sikeres a magyar export. Ez az export értéke vagy a GDP-hez viszonyított aránya tekintetében így is van. De ha jobban megnézzük a számokat már kevésbé jó a helyzet.

Először is a Magyarországi export nagyját multinacionális cégek termelik meg. Itt elsősorban autóipari és elektronikai gyártósorokról beszélünk. Másodsorban, az ilyen jellegű exporttevékenységben a hazai hozzáadott érték sajnos rendkívül alacsony.

Ha például Magyarországon összeszerelnek egy német autót és azt exportálják akkor az exportban az autó teljes értékét számolják el, azaz a magyar export és a magyar GDP is sok millió forinttal nő, miközben a hazai gazdaság részesedése csupán a sokmilliós összeg töredékét adó magyar munkabér.

Vagyis két ország azonos GDP-vel, de más összetételű export-al és hazai hozzáadott értékkel egészen eltérő életszínvonalat jelenthet a két ország között.

Tehát hiába magas az export GDP-hez viszonyított aránya vagy mutat növekedést a magyar GDP, a magyar emberek nem gazdagodnak ugyan olyan mértékben.
Ugyan ez elmondható a magyar felsőosztály látványos növekedéséről is. Bár ez akár egy pozitív fejlemény is lehetne. Amíg hazai tőkések exportteljesítmény nélkül és helyette állami megrendelésekből erősödnek addig csak a tortából hasítanak ki nagyobb szeletet mások kárára, de a torta mérete nem változik.

https://www.facebook.com/219747492309273/photos/a.225233438427345/887634425520573/