Halálos közúti balesetek Európában

Halálos közúti balesetek Európában

A világon évente 1,3 millió ember veszíti az életét közúti balesetekben. Ez jelenleg a nyolcadik leggyakoribb halálozási ok. Az USA-ban például több ember halt meg autóbalesetben 2000 óta mint ahány amerikai katona elesett a második világháborúban. 

Európa útjai igen biztonságosak, de így is több mint 20 ezer ember veszíti az életét az utakon és 100 ezernél is több ember súlyosan megsérül évente. A legtöbben a világon Afrikai országokban és a Közel-Keleten halnak meg közúti balesetekben. 

A szociális és technológiai fejlesztéseknek köszönhetően 2010 és 2020 között a halálos közúti balesetek száma a harmadával csökkent Európában. A cél pedig az, hogy 2050-re megszűnjenek a halálos közúti balesetek az Unióban. Az Európai Parlament ennek érdekében számtalan új szabályt fogadott el az elmúlt években, köztük biztonsági berendezések kötelezővé tételét az új autókban. Mivel pedig a halálos kimenetelű balesetek harmadánál kulcsszerepet játszik a gyorshajtás. Ezért Európa szerte 30 km/h-s sebességkorlátozásra lehet számítani lakott területen illetve ott, ahol sok a gyalogos és a kerékpáros.

A közlekedési balesetekben áldozatul esett emberek 12 százaléka egyébként 18 és 24 év közötti volt, pedig az európai lakosság csupán 8 százaléka tartozik ebbe a korosztályba.