GDP növekedás Közép- és Kelet Európában (2002-2017)

GDP növekedás Közép- és Kelet Európában (2002-2017)

A közép- és kelet-európai rendszerváltó országok egykori éllovasát, Magyarországot, az ezredforduló óta egymás után hagyják le a régiós társai. Az elmúlt közel két évtizedben politikai tekitetben hatlamas változások zajlottak le hazánkban: egykor meghatározó pártok jelentéktelenedtek el, vagy szűntek meg teljesen, felemelkedett egy új gazdasági és politikai elit.

Csak egyvalami állandó: gazdasági növekedés tekintetében Magyarország továbbra is képetlen tartani a lépést a környező országokkal. Az elmúlt két baloldali illetve két jobboldali kormányzati ciklus alatt elért gazdasági növekedés szinte pontosan megegyezik. Összességében ez a növekedés a 10 vizsgált ország közül a legutolsó helyre elegendő. Az éllovasok a magyarnál több, mint 2x gyorsabb növekedést produkáltak. Egyedül a nálunk jóval gazdagabb Szlovénia növekedési üteme volt hasonló hazánkéhoz.

A két periódus teljesítményét összehasonlítva elmondható, hogy a Fidesz-KDNP kormányok vezetése alatt a magyar növekedése közelebb volt a régiós átlaghoz, mint 2002-2009 között. Ugyanakkor ez inkább a környező országok korábbinál szerényebb növekedési ütemének tudható be, a magyar növekedés ebben az időszakban ugyanis alig 1%-al haladta meg a két MSZP-SZDSZ ciklusban elért növekedést. A két Orbán kormány alatt nyújtott gazdasági teljesítmény is mindössze arra volt elég, hogy az abszolút sereghajtó pozíciót éppen elkerüljük.