Daganatos megbetegedések okozta halálozás

Daganatos megbetegedések okozta halálozás

Magyarországon százezer lakosra 342 rák miatti haláleset jut. Ez messze a legmagasabb arány Európában és sajnos ezzel az adattal Magyarország a teljes világon belül is az első helyen áll, megelőzve olyan országokat is ahol a daganatos megbetegedések száma egyébként magasabb.
A daganatos megbetegedések számában Magyarország a világon a negyedik helyen áll. Ausztrália az első. Viszont Ausztráliában a rák miatti halálesetek aránya csak fele annyi mint Magyarországon.

Az adatok szerint a férfiak jobban ki vannak szolgáltatva ennek a betegségnek mint a nők. A férfiak esetében a tüdő-, a nőknél a mellrák a leghalálosabb. A leggyakoribb fatális daganattípus a tüdőrák.

A rák ma már nem jelenti az ember azonnali halálos ítéletét: korai felismeréssel, műtétekkel, modern gyógyszerekkel a betegség részben gyógyítható vagy kordában tartható.

A dohányzás visszaszorításának, a szűrések bevezetésének és az orvosi kezelések fejlődésének köszönhetően például sikerült csökkenteni a rák miatti halálozást. A rák elleni harc sikere kudarca nemcsak az egészségügy, hanem az egész társadalom sikere is, ami elválaszthatatlan a politikától.

A betegség ellen számos ponton, szervezetten és koncentráltan kell és lehet felvenni a küzdelmet. A rákos megbetegedések egyharmadát ugyanis meg lehet előzni, és több mint felét meg lehet gyógyítani vagy kordában lehet tartani. Az emlőszűrés hatékonyabbá tételével 30-35 százalékkal lehetne csökkenteni a halálozások számát, a méhnyakrák-megbetegedéseknél 80 százalékos javulást is el lehetne elérni. Finnországban például a szűrésben részt vett nők közül méhnyakrákban egyetlenegy ember sem halt meg.

https://www.facebook.com/219747492309273/photos/a.225233438427345/879137286370287/